Gilla Flugfiskaren på facebook

måndag 28 juni 2010

Första dagen på semestern!


Första dagen på semestern började med en tur till konditoriet i byn för att handla frukostbullar följt av städning av huset.

Sedan packades fiskegrejorna in i bilen och jag drog iväg mot skogarna i Glasriket för att besöka Alsterån.
"Vackert tångbälte i Alsterån"
Fiskekortet inhandlades på Målerås Glasbruk mycket trevliga glas och konst där faktiskt. Men la inte ner någon större energi på det, Alsterån var trots allt nu inom fem minuters bilavstånd.
Siktet var inställt på den öringen som jag tappade senast jag var där, av någon konstig anledning så har jag sett det framför mig att jag få en chans till på den fisken och att den fortfarande står kvar vid sin sten och vaktar sitt område.
Dessvärre gjorde den inte det, väldigt lite aktivitet kring det området och då börjades vandrandet längs ån som hör till fisket i Alsterån. Det kan vara trevligt men inte med vadarbyxor och 25 graders solsken och där det fanns skugga där var myggen som tokiga.
"Välgödd Öring från Alsterån"
Jag bestämde mig för att vandra uppåt och djupare in i skogen och kom fram till en mindre strömmande sträcka där vattnet snabbt återgår till lugnflytande. Där det strömmande som mest var en stor sten som skapade lite lugnvatten. Jag gjorde ett kast nedströms med min "March Brown".
Direkt small det på och efter flera hopp och en relativt snabb fight var min första Alsteråöring fångad och återutsläppt. Det var en fin öring vackert prickad och en gyllenbrun färg, riktigt välgödd.
Efter detta blev det en mycket varm och svettig vandring tillbaka till bilen för fika och vidare mot zon 3.

Det var här jag skulle få känna på öringhugg var 10:e minut, kanske inte riktigt så bra var det inte men mycket hugg var det. Eftersom vattnet var väldigt lågt kunde jag vandra längs med ån utvadad i vattnet och komma åt alla de finaste ställena, med mycket ström och stora stenar. Nästan varje sten hade en öring som vaktade och missade flera hugg innan jag landade två st till dessa lite mindre än den första och fick även dessa gå tillbaka. Efter några mindre forsar så blev vattnet lugnare och flera vak började synas. Snabbt på med torrfluga och en orgie i missade hugg innan jag lyckades landa den första på torrfluga i Alsterån. Även detta en mindre fisk som fick gå tillbaka. Vaken fortsatte och även om de flesta fiskarna verkade hålla sig kring 30 cm verkade finnas en del större också, dessa dock lite mer svårflörtade verkade det som.

Det blev ännu en fin men mindre öring på torrt som också fick gå tillbaka, sedan fortsatte jag nedströms och här skall ni få ett tips. Dra igen era dragkedjor på västen, det gjorde inte jag. Skulle hoppa ner till en sten i strömmen och sträckte mig nedåt och plums så for min nymf/våtfluge ask ner i vattnet, som tur är använder jag endast askar som flyter men fick snabbt hoppa upp på land och jaga asken nedströms för att sedan kunna dra in asken med hjälp av flugspöet. Lite nervöst var det då jag spenderat många, många timmar på att fylla upp den asken.

Tiden rann iväg och det börjades nalkas hemfärd. Alsterån bjöd verkligen upp till ett riktigt kanonfiske idag och semstern började kanon!

Skitfiske på er!

tisdag 22 juni 2010

Inspirerad!

Kraftigt inspirerad och imponerad av Johans (www.flugbindning.blogspot.com) smarta caddis fluga så slet jag mig lite från fotbolls-vm för att binda upp några inför stundande Kaitum resa.
Som en extra nappindikator band jag några fibrer rött flash med det vita polygarnet, vingarna var inte lätta att få snyggt klippta, få bli lite mer träning där helt enkelt.
Nu börjar som sagt det att dra ihop sig inför Kaitum resan, ca 3,5 vecka till sedan så bär det iväg kommer bli intensivt bindande under semestern som jag går på nästa vecka!
Ska bli underbart skönt och skall försöka att bege mig iväg till Alsterån igen för att ge öringarna en chans till.
Skitfiske på er och tack Johan för dina grymma flugmönster!





måndag 7 juni 2010

ösregn och regnbågar.

Inte sådana regnbågar som kommer med solen efter regn. För regnet bara öste och öste ner.
Tog en snabb tripp till den närliggande regnbågssjön, skulle ju ändå köra förbi då jag skulle in till ÖoB och köpa en hårtork. Tänkte först bara stanna och titta efter vak och rätt så snabbt visade de sig att fisken var uppe i ytan o smaskade insekter. Kunde då givetvis inte låta bli utan löste ett fiskekort och fiskade väldigt effektivt under 1,5 timmar.

Slutresultatet blev två st mindre men vackra regnbågar som fick gå tillbaka båda två tog på en streaking caddis. Regnet bara ökade och jag kände mig ganska dyngsur så for iväg vidare mot ÖoB.
Midna spanade efter vak
Skitfiske!

söndag 6 juni 2010

Alsterån



Idag bar det av till Alsterån för förhoppningar om vakande öringar och insektskläckningar.
Dessvärre blev det inte mycket av något av det.
Efter en snabb visit vid fiskecentret och fixat fiskekort, löste ett 4-timmars kort, gör aldrig det. Man ångrar sig bara.

Jag hade gärna stannat några timmar till men eftersom min fisketid var ute så var det bara att packa ihop grejerna och säga adjö för denna gången.
Jag började fiska vid zon 5 som är en endast catch and release sträcka med hullinglösa flugor. Jag bestämde mig för att vandra längs med ån i förhoppning om att se ett vak och göra mitt första stopp där och ta en rutinartad kopp kaffe innan första kastet.
Så jag gick och gick och gick i den grymt ansträngande "stigen" som mest bestod av tuvor och rätt var det var så var jag verkligen mitt ute i ingenstans i skogen.
Lyckades bra med att smälta in i miljön då jag nästan sprang på ett rådjur som låg och vilade i gräset, lite fumlande med kameran och några snabba bilder från håll försökte jag närma mig men det var rådjuret med på och for iväg som en blixt.

Till slut så bestämde jag mig för ett ställe som såg okej ut och när jag hällde upp kaffet kom då vaket som jag väntat på. Flera st på samma ställe och det verkade lovande. Men efter flera kast och olika flugor utan resultat eller några flera vak så gav jag upp den fisken och fortsatte vidare för att skrämma ännu ett rådjur som for iväg för att senare stanna uppe i skogen och skälla på mig som rådjur kan göra, var förmodligen inte omtyckt där.


Testade ytterliggare några ställen utan resultat och med en halvtimma kvar av tiden begav jag mig ner till ett svåråtkomligt ställe i zon 2 som jag tidigare haft kontakt med fisk.
Ganska uppgiven stannade jag vid ett ställe som såg lovande ut med en stor sten i mitten precis innan en liten forsnacke. Brydde mig inte om att byta fluga utan lät min nybundna tjecknymf sitta kvar. Direkt small det till efter ett kast nära stenen, gjorde snabbt mothugg för att se att den släppte direkt dock var det flugan som släppte, gick av. Förmodligen hade tafsen nötts under bilresan och in och utpackandet av flugspöet. Riktig nybörjartabbe och jag ser "enorma svallvågor efter fisken som simmar iväg. Väldigt lågt vatten så man såg tydligt att detta var en stor fisk säkert en bra bit över kilot. Jag förbannade mig själv över att jag inte kollat tafsen innan och att jag löst ett fyratimmars kort som snart var slut. Men snart kommer svallvågorna igen och fisken är tillbaka vid sin sten. Jag knyter på en ny tjecknymf och direkt vid det "plums" ljudet som blir av flugan när den landar i vattnet så far fisken iväg nedströms skrämd av min nymf denna gången.
Tiden var ute och jag får bege mig hemåt lite besviken över knuten, den stora fisken, och att jag inte kunde stanna längre.

Men supernöjd med att få komma ut och verkligen njuta av att vara vid ett strömmande vatten med flugspöet i handen och bara slappna av. Kanonväder hela dagen också och det var en befrielse att komma ur vadarna. Nästa gång blir förmodligen om tre veckor då ska jag se om öringen fortfarande står och vaktar vid sin sten.

Skitfiske!

fredag 4 juni 2010

Lite ledigt.

Nu har jag äntligen fått lite ledigt ända tills tisdag.
Tanken är att hinna med att fiska iaf två rundor under dessa dagar.
På söndag så blir det Alsterån som jag sett framemot länge nu, hoppas på bra väder och lite hugg.
Suttit och bundit ihop lite Stora dagsländor ikväll så här blev dom.

Var inne en snabb sväng på Sportfiskecenter i Kalmar idag och snackade lite vadare med dem, mina läcker nu och skall laga dem temporärt inför Alsterån men inför Kaitum resan som närmar sig vill jag ha hela och nya vadarbyxor. Men det är svårt att välja.
Står mellan dessa -
Alla med skor till
Loop Adventure - 2350:-
Guideline Alta v2 - 3490:-
Guideline Dee - 2999:-

Vill inte lägga för mycket pengar på dem men samtidigt inte ha något som går sönder efter en säsong som mina nuvarande Ron Thompson gjort.

Någon som har erfarenhet får gärna lägga något ord om de vadarna eller något annat bra tips.

Skitfiske!

onsdag 2 juni 2010

snart helg

Grymt mycket på jobbet för tillfälligt. Det är studenttider och mycket skyltar som skall göras så labbet går för fullt. En aning stressigt och fullt upp är det men samtidigt skönt att man har att göra. Tiden går fortare och det närmar sig helg och på söndag blir det en tripp till Alsterån. Mina tankar är redan där vid ån, vid strandkanten med en kopp kaffe i handen och flugspöet brevid i det gröna gräset, laddat och klart med en vacker torrfluga på tafsen. Där skall jag först sitta och njuta och se på när öringen kalasar på alla insekter som flyter förbi innan jag presentera mina vackra torrfluga för dem.

De låter inte fel eller hur.
Jobba två dagar till sedan ledig lör, sön och måndag, härligt.
På lördag blir det dessutom lite lerduveskjutning ska bli mycket roligt.

Skitfiske på er!