Gilla Flugfiskaren på facebook

torsdag 30 januari 2014

Mayfly - Bindbeskrivning

Här kommer en bindbeskrivning på en Mayfly bunden med en bakkropp av foam. Jag blev inspirerad av en video som en medlem på Edgeforum la upp, kommer dock inte ihåg adressen till den videon nu men här är min variant av en mayfly. Tekniken till bakkroppen går att använda till många andra flugor också, jag har b la bundit nattslände imitationer med liknande bakkroppar av foam, kommer bindbeskrivning på det framöver.





Det blev en tur till Örarevet häromdagen för att se om det fanns något öppet vatten men tyvärr har isen lagt sig där nu också. Mildare väder väntas till helgen, hoppas på ett antal plusgrader så att isen ger med sig.


Skitfiske på er!

lördag 25 januari 2014

Sportfiskemässan 2014

Det börjar dra ihop sig till Sveriges största mötesplats för sportfiskare, Sportfiskemässan i Kista 21-23.e mars. I år firar mässan 10 år och kommer vara större än någonsin tidigare med nyheter som havsfisketorg och bloggaregata. Jag kommer att försöka ta mig upp i år för att vara där och spana på alla nyheter! Köp biljetter på www.sportfiskemassan.se

Hallplan för Sportfiskemässan 2014

torsdag 23 januari 2014

Vision love handles

Jag har i alla år som sportfiskare använt fiskeväst för att förvara alla mina prylar. Liksom alla andra flugfiskare drar jag med mig ett antal flugaskar, tafsmaterial, flytmedel, sjunkmedel och verktyg mm.
Med allt detta i västen blir det lätt ganska tungt och inte helt optimalt för axlar och rygg.







Därför har jag nu under en tid funderat på att testa en fiskeväska eller chestpack.
Jag fastnade för Visions Love handles som är en midjeväska full med smidiga fack och lösningar. Jag testade att packa väskan full med mina prylar som jag tidigare har haft i västen och den rymde allt dock finns det inte plats för mycket mer, så för de längre turerna till så kanske man får köra en kombination. Men för mitt vanligaste fiske tror jag det här kommer fungera perfekt.


Väskan kostar ca 600 :- och finns hos de flesta Vision återförsäljare.

Informartion från Visions hemsida - www.visionflyfishing.com



En ny praktisk designad midjeväska från oss för dig som bär en lättare börda. En traditionell midjeväska som man också kan ha i brösthöjd tack vare en justerbar halsrem. Den har 2 st D-ringar för att fästa på vadaren eller på din Aqua Back. Väskan är bred nog att ge bra support vid tyngre last. Det finns också en D-ring på halsremmen för att fästa håven.

V3577G. Grön.

Övriga egenskaper:
Två stora framfickor med blixtlås
Två inbyggda pin on reels
YKK spännen och blixtlås
Två D-ringar frampå
Två flaskhållare av nät
Två Peang fickor
Robust D-ring för håv



onsdag 22 januari 2014

Tidningskändis

Idag var jag och dottern med i den lokala tidningen Barometern.
Det handlade om mina planer på att dra igång fler fiskevatten i vår kommun. Framförallt så har jag förhoppningar om att plantera in öring eller regnbåge i någon av dessa vatten för att få ett attraktivare flugfiskevatten och ett lite annorlunda vatten än vad det annars erbjuds här nere. De finns ett antal intressanta sjöar och vattendrag som jag hoppas kunna göra något vettigt med. Förhoppningsvis får jag kommunen med mig och kan skapa nya fiskevatten för oss sportfiskare och kanske göra kommunen attraktivare för fler turister under sommarhalvåret.


tisdag 14 januari 2014

Tips för flugbindare med ont om plats.

Jag införskaffade nyligen en gammal sekretär från en second hand affär. Priset för den fantastiska möbel var inte mer än 60:-. Visst den hade lite småskavanker och lådorna var lite tröga att öppna men efter att den stått inne i värmen i några dagar så vart de inga problem.
De är väldigt praktiska och rymmer oftast en hel del, dessutom är det smidigt att bara stänga luckan när du skall städa undan dina prylar. 
Ikea säljer sekretärer nya för 1795:- men för er som har någon lokal second hand affär, kolla om de finns något där först så kan ni förhoppningsvis hitta en för betydligt mindre pengar.





Jag har också nyligen införskaffat uv-lim till flugbindningen, finns ju en uppsjö varianter numera att välja på men jag fastnade för Loons UV clear fly finish thin. Till detta köpte jag en UV lampa ifrån biltema för 99:- som fungera helt ok. 
Här nedan följer två exempel på hur flugorna kan se ut med lite uv-lim.

En klinkhammer variant.


Fjädermyggpuppa i strl 18


måndag 6 januari 2014

Årets första fisketur!

Så var årets första fisketur avklarad.
Örarevet
Vintern är ovanligt mild i år, ingen snö och plusgrader på 5-8 grader. Detta gör att våra vatten är fiskbara, vilket är fantastiskt. Vanligtvis vid den här tidpunkten brukar endast fisket efter havsöring längs med kusten var det enda alternativet. Men denna milda vintern har gjort att gäddfisket är riktigt bra fortfarande och även regnbågsvattnen som brukar vara istäckta fortfarande är öppna och där det finns gott om huggvillig fisk i det kalla vattnet.



Min första tur för året fick bli mitt kära hemvatten Örarevet. Det blåste på ordentligt idag och temperaturen låg på 6 grader. När jag kom fram till en av mina favoritvikar där jag vet att gäddan brukar hålla till så blåste det på riktigt ordentligt och det kändes hopplöst att få ut fluglinan i denna vinden. Jag gjorde några kast men det var riktigt svårt att få ut några bättre kast i den starka motvinden så jag bytte vik där jag fick vinden i ryggen. Nu for fluglinan ut en bra bit och redan i första kastet var det en gädda som följde flugan. Andra kastet så går gäddan upp efter flugan men missar den, fantastiskt roligt fiske.

I tredje kastet så tog gäddan flugan och mothugget blev perfekt och en gädda i fin kondition på runt 2 kg var landad. I de efterföljande kasten var det gädda efter i nästan varje kast och ytterliggare en landad gädda blev det.









Årets första fisketur var avklarad och det blev en dag med riktigt kul fiske efter gädda i mina hemmavatten. Perfekt!
Gäddorna fick såklart simma tillbaka och växa tills sig.


Tunga grejer för tunga flugor
För er som är sugna på att pröva flugfiske efter gädda, pröva det! Gäddan är ofta inte svårflörtad och finns i de flesta vatten i Sverige, lämplig utrustning är ett spö 9-10 fot klass 8-9, bra flugor brukar innehålla mycket flash och som tafs 1,5 meter gäddwire.
Jag kör ett Vision 3zone 10 fot klass 9 med intermediate lina. Tafsen jag använder Pafex gäddwire från www.flugor.se


Skitfiske på er!


Denna flugan var det som gick hem idag